Start Koncert Contra Mundum

Premierowe wykonanie rewelacyjnego programu muzycznego

PREMIEROWE WYKONANIE REWELACYJNEGO PROGRAMU MUZYCZNEGO ?NAS NAUCZONO. TRZEBA ZAPOMNIE?. POSUCHAJ WYBRANYCH UTWRW I PRZECZYTAJ GDZIE I KIEDY ODBDZIE SI KONCERT! TAM TRZEBA BY.

Pamitacie Pastwo pyt ?Mymy rebelianci? zespou ?De Press?? Ja pamitam j bardzo dobrze, moe dlatego, e byem jej pomysodawc. Wiedziaem wwczas, a byo to pi lat temu, e czas najwyszy, aby teksty piewane przez onierzy Wykltych ? onierzy Niezomnych w lenych obozowiskach zostay rozpowszechnione w formie atrakcyjnej dla wspczesnych, przede wszystkim dla ludzi modych, czyli, przyjmijmy, dla osb poniej 60 roku ycia ? wychowanych w estetyce muzycznej rocka. Uznaem, e najlepszym nonikiem przekazutreci wypiewywanych swego czasu przez bohaterw walki o wolno z lat 1944-1954 bdzie wanie muzyka rockowa. Ze swoim pomysem i zbiorem wyselekcjonowanych wsplnie z Kazimierzem Krajewskim (wybitnym znawc tematu polskiego podziemia niepodlegociowego) tekstw zgosiem si do Muzeum Powstania Warszawskiego, ktre zgodzio si zosta wydawc pyty a jako wykonawc piosenek wybrao grup De Press. W mojej ocenie, by to wybr bardzo dobry. Znana i szanowana kapela punk rockowa poniosa teksty onierzy Wykltych w wiat w sposb przyjemny dla ucha a, co rwnie wane, take bardzo skutecznie. Wystarczy zajrze do You tubei sprawdzi jak popularnoci, mierzon liczb zarejestrowanych ?wej?, ciesz si takie kawaki, jak ?Mymy rebelianci?, ?Marsz oddziau ?Zapory?, ?Piosenka ludzi bez domu? czy ?Patrol?.

Dlaczego o tym wspominam? Dlatego, e tytuowe TO ? czyli program muzyczny ?Nas nauczono. Trzeba zapomnie? (fraza wiersza Krzysztofa Kamila Baczyskiego ?Pokolenie?) ?zgodnie z moim zamysem, znakomicie zrealizowanym przez muzykw zespou CONTRA MUNDUM grajcego cikiego, ale bardzo melodyjnego rocka, muzykw fantastycznych brzmieniowo i rewelacyjnych warsztatowo, z niesamowitym charyzmatycznym wokalist ? Norbertem ?Smo? Smoliskim, jest rozwiniciem tematu podjtego przez De Press na pycie ?Mymy rebelianci?. Przeciwko wiatu, bo tak naley tumaczy nazw kapeli, wykorzystujc teksty m.in. Wyspiaskiego, Sowackiego, Norwida, Baczyskiego i Gajcego, przeprowadzi publiczno przez istotny fragment dziejw polskiego ducha wolnociowego, opowie o ludziach, ktrym ojczyzna nie bya dana, lecz zadana, o pokoleniach naszych przodkw, ktre, poczynajc od Konfederacji Barskiej a koczc na onierzach Wykltych, staway w obronie wolnoci naszej wsplnoty narodowej.

To wydarzenie muzyczne ? 12 wrzenia 2014 r., godz. 20.45, Gdynia, ul. witego Piotra 2, Klub Ucho - bdzie jedn z imprez towarzyszcych VI edycji festiwalu ?Niepokorni, Niezomni, Wyklci?, ktrego twrc i organizatorem, we wsppracy z Miastem Gdynia, jest znany dokumentalista Arkadiusz Gobiewski. Gorco zapraszam Pastwa na ten koncert (wstp wolny). A czyni tak, bo program ?Nas nauczono. Trzeba zapomnie? jest po prostu znakomity i koncert zapowiada rewelacyjnie!

Nie mog i nie chc zdradza wszystkiego, ale wiedzcie Pastwo, e CONTRA MUNDUM zagra midzy innymi utwr do tekstu ?Zgasy dla nas nadziei promienie? Edmunda Wasilewskiego (pie sztyletnikw z Powstania Styczniowego). Zapraszam do wysuchania wersji demo zarejestrowanej podczas prb zespou:

ZGASY DLA NAS
muzyka: Norbert ?Smoa? Smoliski / Adam ?Malczas? Malczewski

Powinnicie Pastwo te wiedzie, e kamieniem wgielnym programu muzycznego ?Nas nauczono. Trzeba zapomnie? jest refleksja profesora Henryka Elzenberga, zanotowana przez niego w sztambuchu pod dat5 grudnia 1941 roku:

Ale przecie w gbi jaki stosunek do zdarze ksztatowa si musi (?). Poczucie absolutnej dwutorowoci dziejw ? dziejw zbrodni i dziejw ducha, idcych obok siebie bez najmniejszego wzajemnego oddziaywania, tworzonych przez gatunki ontologicznie bardziej sobie obce ni w zoologii jaszczury i amonity.

Ta myl nadal zachowuje aktualno.

W programie ?Nas nauczono. Trzeba zapomnie?, na ktry skada si kilkanacie utworw skomponowanych przez zesp, reprezentanci dziejw zbrodni praktycznie si nie pojawiaj, bo i po co. Dla nich pozostaje jedynie pogardliwe zapomnienie. CONTRA MUNDUM chce przypomina i nie pami o tych, ktrzy swym yciem zapisali karty dziejw ducha. Ale jest w tym programie utwr bdcy rodzajem specyficznego dialogu pomidzy jednym z przedstawicieli wiata opresji a reprezentantami dziejw ducha. To utwr do tekstu Mieczysawa Romanowskiego (zgin w Powstaniu Styczniowym jako partyzant oddziau Marcina Borelowskiego ?Lelewela? 24 kwietnia 1863 r. w boju pod Jzefowem) ?Sztandary Polskie na Kremlu?. Zesp zamierza odpiewa go razem z publicznoci. Rekomenduj rozpoczcie wasnych prb od zaraz; w tym celu prosz dobrze zapozna si z wersj demo tego utworu zarejestrowan podczas prb CONTRA MUNDUM:

SZTANDARY POLSKIE NA KREMLU
muzyka: Norbert ?Smoa? Smoliski

Najwaniejsz ide programu ?Nas nauczono. Trzeba zapomnie? jest opowie o ludziach, ktrzy znaleli w sobie moc, aby w obronie wolnoci zmierzy si z losem. Jak pisa najwybitniejszy wspczesny poeta polski Zbigniew Herbert w eseju ?Hamlet na granicy milczenia: los jest nieubagan obc si, z ktr ani paktowa nie mona, ani jej skruszy. Bohaterowie tedy buntuj si i walcz. Program ?Nas nauczono. Trzeba zapomnie? w wykonaniu CONTRA MUNDUM jest hodem dla tych sprawiedliwych naszych przodkw, ktrzy ? tu znw przywoam Poet ? nie wygraali piciami niebu, ale doroli do losu. Kiedy si go ju dotknie rozumem i sercem, kiedy si go wewntrznie zaakceptuje, przestaje on by gwatem, a staje si si bohatera. Jake adekwatnie a jednoczenie dramatycznie napisa o tym Krzysztof Kamil Baczyskiw wierszu Pokolenie:

Do palcw przymarzy struny
Z cienkiego krzyku rolin.
Tak si dorasta do trumny,
jakemy w czasie doroli

Jednymi z tych, ktrzy doroli do losu, w znaczeniu, o ktrym pisali Baczyski i Herbert, byli onierze podlegych majorowi ?upaszce? oddziaw 5 i 6 Brygady Wileskiej AK. Spord ponad 400 partyzantw, ktrzy przewinli si przez te formacje w latach 1945-1952, ycie w walce komunistami oddao blisko 180 onierzy. Pozostaa po nich, pord tych, ktrym droga jest sprawa krwi przelanej za wolno naszej ojczyzny i prawo czowieka do wolnego ycia na ziemi, dobra pami. Pozostaa te pie ? piewany na melodi ?Szarej piechoty? Hymn 5 Brygady Wileskiej mjra. ?upaszki? (spopularyzowany przez De Press w formie ballady ?Wiernie i). Zosta napisany przez onierza 1 szwadronu o pseudonimie ?Fryc?(Stanisaw Laszkiewicz? ; ?Fryc? dosta si do niewoli po zwyciskiej dla partyzantw walce z komunistyczn grup operacyjn 8 sierpnia 1945 r. pod Sikorami na Podlasiu. By przesuchiwany przez ?Smiersz?, zagin bez ladu). W wykonaniu CONTRA MUNDUM Hymn 5 Brygady Wileskiej zabrzmi nastpujco (wersja demo, zarejestrowana podczas prb zespou):

HYMN 5 BW
muzyka: Norbert ?Smoa? Smoliski

I ju naprawd niczego wicej na temat wystpu CONTRA MUNDUM nie zdradz. No, jeszcze tylko, e o opraw sceniczn koncertu zadba Tomasz Madejski, znakomity polski operator filmowy, autor zdj do takich obrazw, jak ?Testosteron? czy ?Pod mocnym anioem?, twrca teledysku do utworu De Press ?Mymy rebelianci?.

Mam nadziej, e teraz ju wiecie Pastwo, e koncertu CONTRA MUNDUM po prostu trzeba wysucha. Zagraj dla Pastwa:

Norbert ?Smoa? Smoliski ? piew,
Adam ?Malczas? Malczewski ? gitara,
Tomasz Zie ? organy Hammonda, pianino,
Micha Kamiski ? gitara basowa,
Emil Wernicki ? perkusja.

Do zobaczenia 12 wrzenia br. w Gdyni.

Grzegorz Wsowski
Fundacja ?Pamitamy?